Menü

Hajdúszoboszlói látnivalók

2017. április 06
megtekintések4815
Hajdúszoboszlói látnivalók

Hungarospa Strand- és Gyógyfürdő


Cím: Hajdúszoboszló, Szent István park 1-3.
Látogasson el Ön is Európa legnagyobb fürdőkomplexumába Hajdúszoboszlón! 
A hajdúsági város a gyógyvíz jótékony hatásainak köszönhetően már az 1932-es év óta ismert és egyben elismert gyógyászati központ.
A mediterrán hangulatú fürdőváros már hét évtizede vonzza a pihenni, szórakozni, gyógyulni, pihenni vágyó vendégeket. Gyógyfürdő, uszoda, élményfürdő, strand, aquapark egy helyen.
További információ, nyitva tartás, árak: https://www.hungarospa.hu

hajdúszoboszló szállás a strand közelében


Harangház


Cím: Hajdúszoboszló, Szent István park 1.
A Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő előtt található gondozott park látványossága a 2000-ben felavatott Harangház, ahol Oborzil Editnek, a városban született iparművésznek és férjének, Jeney Tibornak a különleges haranggyűjtemény-adománya tekinthető meg.
A különleges építészeti alkotás Rácz Zoltán építész készítette.
A Harangház egész évben várja kedves vendégeit.

 

harangház hajdúszoboszló


Hajdúszoboszlói Fazekasház


Cím: Hajdúszoboszló, Ady Endre u. 2.
A Hajdúszoboszlói Fazekasházat 1976-ban nyitották meg. A népies épület ma népművészeti gyűjteménynek ad otthont, - többek között Fazekas István gyűjteményeinek, aki a múzeumot megnyitotta - valamint az érdeklődők különböző kézműves foglalkozások keretében ismerkedhetnek meg a népi mesterséggel. Amennyiben Hajdúszoboszlón pihen, mindenképpen érdemes ide ellátogatnia.
További információ, nyitva tartás, árak: https://hajduszoboszlo.hu/programok/fazekashaz

 

hajdúszoboszlói fazekasház

 

Bocskai Múzeum


Cím: Hajdúszoboszló, Bocskai u. 12.
A múzeum Bocskai István erdélyi fejedelem nevét viseli. Bocskai a mellé állt hajdúkat saját területein telepítette le, többek között földet és nemességet adományozott nekik. A több építményből álló Bocskai Múzeum főépületében állandó kiállítás a Hajdúszoboszló történetét bemutató tárlat. Kuriózum a múzeumban a Bocskai-zászló, mely a fejedelem adományaként került a vitézek birtokába, és maradt meg napjainkra a Múzeum anyagában, nagy értéket képviselve. A múltat idézve a zászlón látható címer fedezhető fel a “szoboszlói” hajdúk kiváltságlevelén és a mai Hajdúszoboszlói városi címeren is.
Tekintse meg a jelenlegi kiállításokat: https://hajduszoboszlo.hu/programok/bocskai-muzeum

 

hajdúszoboszló bocskai múzeum

Hajdúszoboszlói Erődfal


Cím: Hajdúszoboszló, Kálvin tér 9.
A Református templom körül tekinthető meg a védőfal egy szakasza a fennmaradt sarokbástyával.
Maga a fal különböző kutatások szerint XV. Században épült, de azt a hajdúvitézek a körülményeknek megfelelően tovább erősítették. A majdnem húsz méter hosszú falon láthatók a hajdúk által annak idején nyitott körte alakú lőrések, azonban maga a sarokbástya kör alakú.
Az 1961-es helyreállítás során az elporladt, sérült téglákat pótolták, a sarokbástya tetőzetét pedig zsindelyfedéllel látták el. Valamennyi hajdúváros temploma erődített volt, a szoboszlói azonban különbözött a többitől: vizesárokkal ásták körbe, a vizet az akkor még vízimalmok hajtására is alkalmas Köselyből vezették ide.

 

hajdúszoboszlói erődfal