Menü

Íme, az igazi hajdúsági ételek

2017. október 30
megtekintések5301
Íme, az igazi hajdúsági ételek

A hajdúsági ételek kínálata igazán széles: a gabonából, hüvelyesekből készült ételek mellett megtalálhatóak a levesek, a burgonyás ételek, a parázshús és a pörkölt. Az ételek többsége általában szabadtűzön elkészíthető, ezért az ételek még manapság is jó hangulatot teremtenek egy-egy kerti parti vagy családi összejövetel alkalmával.

Hajdúszoboszlói apartmanunk kertjében grillezhetsz vagy átélheted a szabadtéri főzés élményét. A családi, baráti pihenés alatt tapasztald meg a speciális hajdúsági ételek elkészítésének és ízének örömeit szálláshelyünkön!


Mutatjuk az 5 legnépszerűbb hajdúsági ételt


- Orjaleves:
A sertéscsontból a felszeletelt zöldségek felével csont alaplét készítünk, amit 3 órán keresztül lassú tűzön főzünk. Ha elkészült, leszűrjük és ráöntjük a szeletekre vágott csontos karajra, illetve a megmaradt zöldségre. Sózzuk, borsozzuk, majd lassú tűzön egy órán át főzzük. Sós vízben kifőzött csigatésztával és karikákra szeletelt zöldpaprikával tálaljuk. 


- Angyalbögyörő:
Főtt krumplival, liszttel, sóval és tojással tésztát gyúrunk, melyből kb. ujjnyi vastagságú rudakat sodrunk. Ezt 1-2 cm-es kis korongocskákra szétdaraboljuk. Ezeket a kis darabokat a tenyerünkben hegyesre sodorjuk, majd sós vízben kifőzzük. Zsemlemorzsát pirítunk, ebben megforgatjuk az angyalbögyörőket. Sósan is, édesen is fogyaszthatjuk. 


- Tísztagombóta:
A reszelt tésztát sós vízben öregre főzzük, sóval, borssal ízesítjük, majd a tetejére apró kockára vágott szalonnatepertőt és forró zsírt teszünk. (A vízbe tehetünk néhány szem krumplit is). 


- Töltött marhahús:
Kb. 75 dkg sovány marhahúst vékony szeletekre vágunk. Teszünk rá egy szelet savanyú uborkát, egy szelet főtt tojást, szalonnacsíkot. Ezután összesodorjuk és cérnával átkötjük. Hagymás zsírt pirítunk, ezt egy csésze vízzel felengedjük, sózzuk, borsozzuk és belerakjuk a göngyölt marhahúst. Fedő alatt puhára pároljuk, majd tejföllel leöntjük. 


- Slambuc:
A szalonnát apró kockára vágjuk, kisütjük, a pörcöt kiszedjük. A kockára vágott hagymát és a vékony csíkokra vágott zöldpaprikát a zsiradékon megfonnyasztjuk, majd hozzátesszük a tésztát, és szükség szerint kavargatva aranybarnára pirítjuk. Beletesszük a meghámozott, karikára vágott krumplit, felhevítjük, megszórjuk a pirospaprikával, gyorsan elkeverjük, és azonnal felengedjük annyi vízzel, hogy a krumplit épp csak ellepje. Beletesszük a szalonnabőrt, paradicsomot, szükség szerint megsózzuk. Felforralás után lassú tűzön főzzük, míg a krumpli és a tészta megpuhul, és az egész levet felissza. Azon forrón ráhintjük a félretett tepertőt, és a bográcsban tálaljuk. Kínálhatunk hozzá paprikát, paradicsomot, hagymát.